S influencerkou @kotalinda pro vás máme kupón KOTALINDA7. Zadejte ho v košíku a získáte 7% SLEVU.

Mama blog Lucky Ferikové: Naše léto s dětmi

✎ 8 min čtení

blog mamablog

Já i můj manžel máme to obrovské štěstí, že jsme v období letních prázdnin doma, a tak nám odpadá veliká starost, kam dítě po dobu, kdy jsme v práci, umístit. I tak, jak jistě sami dobře víte, je občas sestavování letního programu boj. Obzvlášť, když jsou nesnesitelná horka, která jsou bohužel rok od roku častěji… 

Dovolená s dětmi

Naše léto vypadá už několik let tak, že s Doriánkem jedeme na dovolenou s tátou a pak se ještě vetřeme na dovolenou k mým rodičům. Letos už máme tu rodinnou dokonce za sebou a nemohu si odpustit pár poznatků. Destinaci i hotel si vyberte víceméně podle sebe. Pokud teda zrovna není váš sen mramorový resort s uměleckými díly a smrtonosnými pastmi. Teda to je samozřejmě legrace, ale některé destinace skutečně vidím s malým dítětem spíš jako no go. 

Já třeba miluju Marakéš, ale zatím bych tam Doriho nevzala. Je tam jen horko, chybí moře, na zemi je spousta bacilů a nic k vidění tam pro něj zatím není. V tomhle je za mě lepší, se alespoň ze začátku přizpůsobit. Vždyť jim brzo bude třeba deset a užijí si i tyhle kouty světa. 

„Nepředjímejte, co budou chtít děti dělat. Budou chtít dělat něco úplně jiného."

My teda letos vyrazili se všemi dětmi do Egypta a s manželem jsme se při výběru hotelu shodli, že se letos upozadíme a vybereme něco hlavně pro děti. Že zkrátka to poslední, co chceme na dovolené dělat, je vymýšlet jim zábavu. A tak jsme jeli do jednoho z největších aquaparků v Hurghadě. Jaké bylo naše rozčarování, když děti aquapark nebavil a nechtěli do něj chodit, vám asi nemusím popisovat. A to bych chtěla zdůraznit, že své děti poměrně dobře známe, a navíc jsou rovnou čtyři, takže šance, že se netrefíme do vkusu ani jednoho z nich byla srovnatelná s pravděpodobností letecké katastrofy.

Dori měl ze všeho strach, který nehodlal překonávat ani za nabízené úplatky, desetiletá dvojčata byla moc stará na baby akváč a moc malá na adrenalinové atrakce a ten nejstarší, čtrnáctiletý, v nejhorší fázi puberty, byl „too cool for anything“ včetně tobogánů samozřejmě. Nejvíckrát se tak na kamikadze sklouzl můj muž, který vždycky tobogány nesnášel, ale tuším, že mu bylo líto těch peněz, a tak, stejně jako v jídelně, potřeboval dohnat to, co my ostatní nezkonzumujeme, nevyužijeme, abychom jim to tam náhodou nenechali, když už jsme to zaplatili.

„Pláž is always a good idea."

Děti nejvíc bavila pláž. Od stavění akvárek a hradů z písku, přes vodní bitvy a lovení krabíků, až po obyčejné plavání. A tak jsem tady, abych vám řekla, abyste se poučili z mých chyb a že si máte vybrat hotel podle sebe. Děti si asi vážně něco najdou všude. My jsme mohli mít za stejnou cenu nádhernou pětihvězdu s výborným jídlem, nádhernou pláží a designovým prostředím a místo toho jsme…neměli nic z toho, ale výborný aquapark, do kterého jsme nechodili. :D Jo a ještě jedna věc. Cestovat do relativně nedalekého Egypta se čtyřmi dětmi 18h nebylo úplně vončo. Udělejte všechno pro to, abyste neletěli z od vás nejvzdálenějšího letiště ve střední Evropě…zhruba jako jsme si to testli my. :D  

.
.
.
.

Přijměte pozvání k nejděsivějšímu monumentu Opavy


Ale pohněme se od moře. Zabavit děti na dovolené není žádné umění. Zato doma, to je jiná. My letos rádi vyrážíme na náš městský koupák. S tímhle tipem asi originalitou díru do světa mamablogů neudělám, ale říkala jsem si, že jestli jste z okolí, mohl by to být zajímavý tip na výlet. Naše opavské koupaliště je totiž vedeno v seznamu kulturních památek České republiky a to proto, že bylo postaveno v třicátých letech Ottem Reichnerem ve funkcionalistickém stylu. Mým nejoblíbenějším prvkem koupaliště je pak právě brouzdaliště, ve kterém trávíme pochopitelně čas nejčastěji. Jeho dominantou je obrovská mramorová socha vodníka, která shlíží na děti v bazénku.

Pro nás, rozené Opavany, je to už po mnoho generací první životní hororový zážitek v životě a opavský vodník je tak nejčastějším hlavním aktérem našich nočních můr. Každý, kdo ho poprvé spatří, zákonitě oněmí úžasem, protože mu připadá naprosto nepochopitelné, že někoho kdysi napadlo takhle děsivou věc strčit do dětského bazénku. Já ale horory miluju, a navíc je náš vodník naprosto vyváženou kombinací bizáru a historie, takže je rozhodně mým letním tipem číslo jedna. Děti mu však do brouzdáku svěřujte na vlastní nebezpečí.

 

Zkuste hledat osvěžení i v přírodě 

Když je ale v Opavě hodně přes třicet, doma se nedá existovat a ani na tom koupáku to není osvěžující, chodíme do lesa (to už by možná lehce kreativní být mohlo).

My konkrétně do Údolí černého čápa, ze Žimrovic k Weisshuhnovu papírenskému splavu, který je shodou okolností taky technickou památkou a za mě i s navazujícím kanálem stojí za návštěvu. Pro nás je to rozhodně nejmilejší místo v přírodě. Je tady vždycky mnohem chladněji než ve městě, všude okolo proudí voda a jste celou cestu úplně ve stínu. U splavů je to mnohdy jako v ráji, protože na rozdíl od koupaliště, kde se právě mačkají tři tisíce lidí, tady není NIKDO. A dá se tady i koupat, pozorovat ryby, chodit přes splav a koukat ze břehu na stovky vážek, které si to tady taky oblíbily. Jestli jste to v lese ve vedrech ještě nevyzkoušeli, nebudete tomu asi věřit, ale fakt je tam hrozně fajn. Repelent s sebou.

Jak to přežít s miminkem doma, když nemáte klimatizaci ani zahrádku?

To byl totiž kdysi náš případ. Bazének je v bytě docela risk, a tak Kamill vymyslel skvělou věc. Koupil takovou plastovou vysokou krabici (tuším, že lidi si to obvykle pořizují k uskladnění sezónního oblečení) a do ní jsme napustili vlažnou vodu. Dori jako batole vedra doma hrozně špatně nesl a tohle mu vždycky pomohlo. Několikrát denně jsme si ho šoupli do „popelnice“ (jak jsem tomu vzhledem k tomu, že to bylo i vypadalo opravdu hodně low cost), on si tam třeba půlhodinky pohrál a zase bylo dobře. Doporučuji popelnici pořídit průhlednou a větší – ať na ně samozřejmě ze všech úhlů dobře vidíte a ať si tam můžou bezstarostně cákat. My měli odhadem tak 70 čísel vysokou a napuštěnou tak do poloviny. Využití jsme jí našli jednoduše i po létě.

Věřím, že máte v rukávu i spoustu vlastních triků, jak to všechno o prázdninách přežít. Já bych jen závěrem dodala, že SPF trika jsou u vody k nezaplacení a občasné natírání padesátkou snad už taky samozřejmost. Pozor na klíšťata, bazény na zahradě (kam se už letos Dorimu taky podařilo zahučet) a doufám, že si léto s dětmi užijete bez úhony a třeba někdy u našeho vodníka ahoj!

 

Ferikova


Lucie Feriková, @luciferikova

"Jsem fialová samozvaná víla, sauna a skincare junkie, která pečuje o #panMourinek,
miluje svýho učitele ze střední a má vždycky hrozný štěstí."