S influencerkou @kotalinda pro vás máme kupón KOTALINDA7. Zadejte ho v košíku a získáte 7% SLEVU.

Mama blog Lucky Ferikové: Cestování s dítětem a 8 tipů, jak si ho ulehčit

✎ 8 min čtení

blog mamablog 

Jistě byste k tomuto tématu našli i povolanější osoby, ale po tom, co jsem s Dorim nedávno absolvovala takovej eurovýlet ve dvojko, mám pocit, že bych přece jen mohla těm, které to teprve čeká, něco předat.

3

My jsme konkrétně letěli do Amsterdamu. S cestami do Holandska mám nějaké zkušenosti ze svého mládí. Mám tam blízkou kamarádku a ona i její rodina si moc přáli Doriánka poznat. Patrně bych si jinak vybrala k prvnímu výletu ve dvojko jinou destinaci – teplejší a ještě víc babyfriendly, ale i Amsterdam nakonec skýtal spoustu zábavy i pro čtyřleťáka. A to nejlepší jsme vlastně ani nestihli, ale tak už to se mnou bývá…  

1. Připlaťte si za nekomplikované spoje 

Když jsem do Holandska jezdila sama, nejlevnější lety byly jasná volba. Ze spousty evropských měst se dá letět do Eindhovenu za polovinu peněz, které byste dali za letenku do Amsterdamu. Pak jenom z letiště přejedete autobusem na nádraží a vlakem dojedete na Amstrdamský hlavák.

No a ráda bych se tedy ocenila, že jsem přesto v tomto případě zvolila let přímo do Amsterdamu, připlatila si pár stovek a cestu si s unaveným Doriánkem nekomplikovala víc, než bylo nutné. Myslím, že nám to ušetřilo spoustu nervů.

Trochu problém s těmito kratšími přejezdy po městech je to, že s malým dítětem nelze libovolně používat třeba Uber nebo Bolt, což je docela škoda, protože jestli bych si někdy takovým odvozem potřebovala zjednodušit život, je to právě na cestě s dítětem. S větším parťákem to ale pravděpodobně zvládnete.

2. Sbalit se do batohu může být tentokrát složitější

Druhou věcí, na které jsem dřív šetřila, byla samozřejmě zavazadla. Dlouho jsem cestu s batohy zvažovala i tentokrát a nebýt toho, že jsme letěli až koncem podzimu, možná by to i dopadlo.

Nakonec jsem pod tlakem Kamilových výhružek, že zmokneme a zmrzneme, vyměkla a odbavené zavazadlo v ceně další letenky koupila. A musím říct, že za ty peníze to fakt stálo. Nemuseli jsme na zádech mít nic těžkého. Dori by to stejně ani nezvládl a mě by to zbytečně vyčerpalo. Kufr jsme odbavili a pak měli jen batůžek na cestu letadlem.

7_1
3. Úschovna zavazadel je vždycky dobrý nápad

Mimochodem, nebyla jsem si úplně jistá, jak je to při bezpečnostní prohlídce s kapsičkami a dětským pitíčkem, zvlášť když už to není miminko, ale v pohodě jsme s tím prošli. Po příjezdu do Amsterdamu jsem měla v plánu kufr uložit za 5€ do úschovny zavazadel, ale nakonec pro nás přijel můj kamarád, a tak jsme mohli mít kufr první den u něj v autě.

Úschovnu jsme ale využili poslední den, kdy jsme od rána byli ve městě, ale letěli domů až večer a znovu to byly dobře utracené peníze. Pokud nebudete bydlet v hotelu, který vám obvykle zavazadlo uschová před a po ubytování, rozhodně doporučuju využít.

4. Ubytování v centru vám zjednoduší celý den

My jsme na našem výletě měli ubytování právě u mé holandské kamarádky doma. I když to byl jako vždy zážitek a za to, že jsme mohli ty čtyři dny žít jako praví Holanďané, to stálo, myslím, že to bylo překvapivě mnohem komplikovanější, než mít svůj pokojíček v hotelu nebo airbnb.

Do centra jsme to měli hrozně daleko, museli jsme i přestupovat, abychom se tam po cca 40 minutách dostali a tím pádem bylo docela nemyslitelné, že bychom si tam po náročném dopoledni zajeli třeba na hodinku odpočnout, dobít baterky, převléct případně špinavé oblečení a podobně. V brzkých ranních hodinách Dori taky občas budil naše hostitele, a tak jsem ho většinou musela vzít hned z rána, ještě docela za zimy, na hřiště před domem.

Teď už plánujeme ve dvojko výlet do Vroclavi a vím, že dám asi před airbnb přednost klasickému hotelu, kde je obvykle i ta snídaně a budu se ho snažit hledat co nejblíž našim turistickým cílům. V Polsku by to i v centru mělo ostatně jít taky mnohem snadněji a levněji než v Amsterdamu. 

5. Netahejte zbytečnosti

Já jsem teda popravdě vždy byla samozvaný mistr světa v balení na lehko, ale s příchodem dítěte se to pochopitelně začalo dost měnit. Některé věci je opravdu lepší mít i pro jistotu. U nás to byly třeba druhé botičky. Vzala jsem přímo gumáky, protože mělo pršet. Mokrý boty úplně na výletě řešit nechcete. Náhradní kalhoty a triko je asi taky dobrý vždycky mít.

Naopak existují ale i věci, které jsem dříve hystericky balila ve velkém množství a dneska vím, že úplně zbytečně. Například plenky navíc – kdyby dostal třeba průjem. Taky velká balení ubrousků nebo kapesníků. Anebo panadol, kdyby dostal třeba horečku.

Je potřeba zvážit, jestli jedete do civilizace nebo do pustiny. Myslím, že se vyplatí tyhle věci vzít, pokud jedete třeba někam na pláž do Maroka, odkud je to hodina cesty do města. Pokud ale budete ve městě, plenky i základní léky vždycky seženete. Tak jsem je přestala brát a vždycky to dobře dopadlo.

Co ale z takových „obvykle zbytečných“ věcí většinou vozím je teploměr. Nevím jak vy, ale já prostě teplotu od horečky rukou nepoznám a je dobrý hned případně vědět, na čem jste, přičemž právě rychloteploměr se může občas shánět těžko.  

.
.
.
.

5. Jedna ruka je vždycky jen pro Doriho

I přesto, že balit se s dítětem na lehko není jednoduché, vždycky se snažím dodržet jednu svou zásadu – věcí musím mít maximálně tolik, abych vždycky mohla držet Dorinka za ruku nebo ho při nejhorším i nést. V tomto případě to znamenalo kufr a batoh. Nic víc nebylo přípustné. Nakonec jsem nebrala třeba ani Doriho batůžek, pro mě to je vždycky starost navíc. Když jsme dřív ve dvou jezdili s Dorim vlakem do Prahy i s kočárem, aplikovala jsem zásadu „jedna ruka vždy volná“ možná ještě úzkostlivěji.

V tomto případě byl přípustný tedy jen kočár a batoh. Tak abych se vždycky na pohodu I SAMA BEZ POMOCI dostala do vlaku, mhdéčka a podobně. Velkou pomocí je i nosítko a to obzvlášť, pokud pojedete už bez kočárku. Já ho až dosud brala na všechny cesty, a i když je to docela velká věc, vždycky se vyplatilo.6. Vezměte tablet na milost

Na dlouhé prostoje na letišti a samotnou cestu se nezdráhám vzít tablet. Při cestování je to opravdu záchrana k nezaplacení. Dorimu jsem tam nastahovala několik pohádek, aby měl něco i offline v letadle, taky puzzle a další baby hry. Nejčastěji jsem mu ale i tak nasdílela data a koukal na svoje videa se žraloky. Pokud neznáte aplikaci Youtube kids, vřele doporučuju. Je zdarma, bez reklam a k vidění je na ní jen dětský obsah. Občas sice něco chybí, ale výhody aplikace rozhodně převyšujou.v

Druhou důležitou věcí je u nás zásoba jídla. Nejlíp takového, které si může zobat sám. Na tomto výletě jsem se přesvědčila, že jídlo je u nás potřeba ještě mnohem MNOHEM víc, než jsem si dřív myslela. Super jsou kapsičky, křupky v menších balíčcích, žvýkací bonbony (fajn i na stoupání a klesáni v letadle). V podstatě vždycky, když Dori na výletě plakal, měl záchvat vzteku nebo byl unavený, vyřešilo to jídlo. Jakmile jsem o pochopila (což mi chvilku trvalo, protože sama na jídlo teda v takovéto míře fixovaná nejsem :D), bylo většinou do pár chvil po problému. Zastavili jsme na svačinu a zase bylo dobře.

7. Najděte si záchytné body k odpočinku

Dori se z celého výletu nejvíc těšil na pirátskou plavbu lodí Amsterdamem. Já si to vizualizovala, jak to bude krásný společný zážitek, a nakonec jsem vyplázla šest set, jeho to po pěti minutách vůbec nebavilo, byl dost otrávenej a já zklamaná. Nakonec se mu nejvíc líbilo na obyčejném dětském hřišti, a tak jsme nakonec překopali program, aby si na něm vyhrál co nejdýl a moc jsme si to užili.

Hřiště bylo schované mezi grachty, hrála si tam hromada místních dětí, všude okolo byly klasické nizozemské domečky a mě nakonec pauza s tímhle výhledem taky moc bodla. Po tomto dní jsem si vždycky večer zjistila a uložila do google mapy, kde jsou v místech, kde se budeme další den pohybovat, dětská hřiště. Využila jsem to pak znovu právě poslední den, když Dori začal být chozením po městě otrávený a zašli jsme si tam pohrát a odpočnout.

1 8. Kroťte svá očekávání a občas se nechte vést

A proto pozor, přichází jeden z nejzásadnějších bodů přípravy na cestu s dítětem. Zkuste se předem smířit s tím, že věci nepůjdou pokaždé podle plánu a jakkoli je to těžké, snažte se krotit svá očekávání. Vždycky to bylo jiné, než jsem si vysnila a pokaždé nakonec zhodnotím, že zdaleka ne horší. Kouknout na to cestování a konkrétní destinaci naopak těma dětskýma očima náhodou občas vůbec není k zahození.

Ať už se chystáte kamkoli, doufám, že si to spolu moc užijete! Když jsme se s Amsterdamem a mojí kamarádkou loučili, se smíchem mi řekla, že teď děti nebude plánovat ještě alespoň deset let. Pro mě to ale náhodou byla nejkouzelnější návštěva Amsterdamu vůbec. 

.
.
.
.

  

Ferikova


Lucie Feriková, @luciferikova

"Jsem fialová samozvaná víla, sauna a skincare junkie, která pečuje o #panMourinek,
miluje svýho učitele ze střední a má vždycky hrozný štěstí."