S influencerkou @kotalinda pro vás máme kupón KOTALINDA7. Zadejte ho v košíku a získáte 7% SLEVU.

Mama blog Lucky Ferikové: Saunování s dětmi

✎ 10 min čtení

blog mamablog

Kdy, jestli a jak se začít s potomkem saunovat, to je u mě na instagramu vždycky výživné téma. Já jsem saunovací maniak a Doriánka jsem začala saunovat asi ve dvou letech. Názory na to, kdy začít, se však různí. Například ve Finsku se s dětmi saunují skoro od narození, u nás ale saunování k národní identitě úplně nepatří. Saunuje se tady pravidelně a správně jen zlomek národa, a tak se i k saunování dětí většinou přistupuje později. Pokud si nejste jistí, jestli je ok s vaším dítkem už začít, obzvláště, řešíte-li s ním nějaké zdravotní problémy, určitě se optejte u pediatra. Věřím ale, že vám saunování s radostí doporučí tak jako já.

 Media 3-17D2C522-9CA8-406A-9DD3-E99A4FE3B3B7

Proč se saunovat

Sanování totiž skýtá jen samá pozitiva. Je to úžasný relax, vůně dřeva a teplo má vliv na psychickou pohodu a prohřátí organismu zase na tu fyzickou. Nejčastěji se ve spojení se saunováním mluví o tom, že posiluje imunitu. Na to se mě maminky na instagramu taky nejčastěji ptají. Jestli jim to s věčně nemocným dítětem trochu pomůže a jestli to třeba pozoruju na Dorinkovi nebo na sobě. Na sobě ano, ale vždycky se trochu zdráhám to říct, protože – jak to vlastně porovnat?

Do sauny chodím pravidelně celý život, ale nemocná přece jen občas bývám. Rozhodně ale mnohem méně často než třeba můj manžel. A kdybych tvrdila, že to už pomohlo Doriánkovi, tak to bych vám asi lhala. Aby to na imunitu mělo opravdu efekt, je potřeba chodit nejlépe každý týden. Jo, i v létě. Za mě to není nic nepříjemného – v sauně i bazénku je totiž pořád stejně! No a takhle pravidelně a dlouhodobě Dori prostě ještě nechodí. Je totiž důležité, aby do sauny nešel už nemocný nebo hned po nemoci a to nám, díky bacilonosičům ze školky docela často hatí plány. Věřím ale, že se k pravidelnému saunování brzy přiblížíme.

Začátky mohou být trochu krušné

Nebudu vás dále zatěžovat tím, co všechno vám saunování může přinést. Dneska bych se chtěla rozepsat hlavně o tom, jak to v té sauně s malým tvorem vůbec vydržet a třeba ho i přesvědčit, že to není nepříjemné, že to je fajn a naučit ho, že se spolu můžeme každou neděli odpoledne do sauny těšit. Ze začátku to totiž vypadá jako něco neproveditelného – dítě se bojí, horko je mu nepříjemné, možná i pláče nebo ruší ostatní. To asi fakt nezní jako ten relax, odpočinek a psychická pohoda, o kterých jsem tady mluvila, já vím. Ale začátky takové obvykle jsou, zvlášť máte-li temperamentní dítě.

Pamatuju si na jednu z našich prvních návštěv sauny. Náhodou tam s námi zrovna byl chlapeček úplně stejně starý jako Dori (tehdy teda asi něco okolo dvou let). Rodiče ho posadili na lavici a on dobrejch 8 minut seděl jako štamgast na svém oblíbeném místě a ani nedutal. Odpočíval. Naproti tomu moje dítě lítalo po sauně, ptalo se, kdy už půjdeme ven, nesedělo v klidu ani minutu a já trnula, kdy se urve ze řetězu úplně a skočí na kamna. Už když jsem tu otázku směrem k mamince klidného chlapečka pokládala, věděla jsem, že je to blbost, ale nemohla jsem si pomoct. „Jak jste to udělali, že je tady tak v klidu? Jak jste ho to naučili?“

No a na blbou otázku blbá odpověď. Paní mi řekla, že vlastně ani neví, ale že si myslí, že je to tím, že on vidí, že s manželem v klidu a tiše sedí, a tak to dělá přirozeně taky tak. Super. Příště už teda nebudu v sauně skákat po stropě a ječet jako pavián... Její rada ale nebyla tak špatná. Jen jsme byli v jiné fázi a jiném rozpoložení. Shodou okolností jsme je teď (tedy o dva roky později) potkali znovu a musím říct, že klidnější bylo tentokrát moje dítě.

Media 5-B42B4A36-85A1-422E-8997-C820929755E9Najít tu správnou saunu

Ale pojďme tedy rovnou k tomu, co budete pro dítě k saunování potřebovat. Zaprvé saunu. Jenže ne, jen tak ledajakou. My máme štěstí a v sauně, kam chodíme, mají speciální saunovací časy pro děti několikrát týdně. Určitě se po takové sauně porozhlédněte. Mně to hlavně v začátcích dodávalo odvahu a klid na duši, když Dori v sauně nebyl úplně ukázněný. Někteří saunovací štamgasti jsou na klid velmi hákliví, ale pokud navštěvujete saunu v tyto hodiny, není důvod k tomu, aby vám kdokoli cokoli vyčítal. Mohou přijít kdykoli jindy a užít si klidu a ticha do sytosti. Já jednou hodiny pro děti spletla a přišli jsme špatně. Obsluha se nám moc omlouvala, ale do sauny nás nepustila a asi je to tak v pořádku. Jiní návštěvníci se nás ale tehdy naopak zastávali, že děti do sauny určitě patří, že jim povídání nevadí a že děti jsou prostě děti a vést je k saunování je přece super. Moc mě to potěšilo, ale nakonec jsme se vypravili do sauny znova jindy, ve správný den.

.
.
.
.

Co si k saunování s dítětem sbalit

Pokud máte saunu s baby friendly dny, máte napůl vyhráno. Dál budete potřebovat pantoflíčky k bazénu - nám se osvědčily Crocsy, které mu nepadají a nezakopává v nich. Dále prostěradlo nebo ručník (obvykle je v saunách půjčován v ceně vstupu). Já u dětí výjimečně preferuju klasickou osušku. Děti stejně nevydrží zabalené. Ručník tak roztáhnu na zemi nebo na lavici a pro Doriánka je to pohodlnější sezení než na tenkém prostěradle. No a pokud máte děťátko opravdu malé, je rozhodně nutné vzít mu koupací plenku. Kdyby se mi tam Doris v začátku ještě počůral, asi bych se zbláznila. Pokud ale víte, že tohle už vám nehrozí, je samozřejmě nejlepší chodit nahý. Plavky do sauny standardně určitě nepatří! V naší výbavě taky nesmí chybět župánek, který Dorimu obléknu hned po ochlazování, aby mu pak bylo v odpočívárně příjemně a taky právě proto, že ještě neumí být zabalený do ručníku nebo prostěradla. Úplně parádní je třeba nějaké ručníkové pončo, které se mu pořád neotvírá a je pro něj jednoduché si ho oblíct i sundat. Sama mimochodem taky ráda nosím župan, ale řekla bych, že jsem v tomhle mezi dospěláky spíš výjimka.

Media 2-E093C5C8-C7F2-4734-AEE2-6424B6D399EDBerte i dobroty, hry a hračky

No a tím se dostáváme od základní výbavy k mým baby sauna hackům. Dorinkovi kromě toho nosím do sauny ještě nakrájené ovoce nebo kapsičky, dětské křupky, džus a obvykle taky malý pytlíček gumových bonbónků. Není úplně vhodné do sauny chodit přejedený, ale na druhou stranu tam člověku dost vyhládne, takže svačinka je pro nás úplná nutnost. Ve většině saun je přinejmenším voda zdarma a skoro kdekoli už si dneska můžete objednat třeba toust nebo jiné zahnání hladu. My si většinou nosíme své a nikdy to nikde nebyl žádný problém. Jídlo Dorinka vždycky během pauzy i zabaví, což je taky plus. Bonbónek si vždycky vezme za odměnu za správné saunování.

My nosíme navíc i hračky. Většinou jsou ideální ty, které máte do vany, což jsou u nás hlavně plastová mořská zvířátka, tedy Doriho rybí sbírka. Nosili jsme třeba i autíčka a balonky, ale ty se neosvědčily. Několikrát se Dorimu zakutálely v sauně až pod lavice a je těžké je pak dostat ven. U nás to teda aspoň šlo, ale všude tomu tak asi nebude… Na hraní o pauze je super třeba pexeso, puzzle nebo nějaké dětské jednoduché karty. 

Obrňte se trpělivostí

No a teď už úplná praxe. Klíčové je, hlavně ze začátku, nejít přes velký odpor. Určitě si předem povězte, že je v sauně velké horko, ale že tam budete jen chviličku, ať pak není dítě zbytečně vyděšené. Já jsem vždycky dodávala taky to, že tam musíme být v klidu a šeptat, i když to třeba nakonec takhle úplně neklaplo. Zprvu je úplně normální, že tam třeba nevydržíte dýl než minutu, dvě. K tomu je super asi napsat, že pokud půjdete s dítětem dva, je to velká výhoda. Vstup do sauny dneska přeci jen není úplně za pakatel a je fajn, pokud se můžete aspoň na chvilku prostřídat a párkrát se dobře vysaunovat. My chodíme často s babičkou a s dědou, ale zvládáme to občas i sami.

Media 4-7D8306A0-548F-4C42-80DF-107506FF9BE8Sedněte si na zem

Nejvhodnější je roztáhnout ručník bokem přímo na zemi – je tam nejnižší teplota. My s bráchou jsme se saunovali asi od 3 let a na zemi jsme sedávali opravdu několik dlouho, než jsme se s věkem přesunuli na lavice.

Na ručník pak Dorinkovi vyložím ryby a snažím se s ním co nejvíc hrát. Jakmile se totiž nudí, vnímá horko intenzivněji a chce jít ven. My si hrajeme na ryby v oceánu, což mě teda popravdě dost nebaví, ale těch pár minut to zvládám. Teď hrajeme třeba i hru „Jaké zvíře myslím“. Řekneme si jen první slabiku (písmeno u nás bylo málo) a druhý pak hádá. Řeknu tedy třeba „cho“ a Doriho po chvilce napadne chobotnice. Baví ho to docela dlouho a často tak už v sauně vydrží i stejně dlouho jako já. Popravdě je to občas docela zábava i pro dospělé a přesto, že se snažíme vždy šeptat, nezřídka se nám stává, že se přidá i zbytek osazenstva. Minule tam byl s námi dokonce až příliš soutěživý pán a ten to zvíře vždy vykřikl hned, což byla sice zprvu legrace, ale Doriho to pak docela frustrovalo, což jsem pánovi mile, ale marně, naznačovala. :D

Na začátku možná ani hračky nepomohou. Je opravdu ok, pokud zvládnete vždy jen krátkých pár minut. Časem se dítě přestane sauny bát a zvládnete i delší intervaly. Vždy se snažte ho zabavit a zároveň mu připomínat, aby šeptalo. Je jen otázkou času, kdy si na to zvykne.

Ochlazování je důležité, ale občas komplikované

Pro nás bylo mnohem obtížnější, než Dorinka vysaunovat, ho pak taky ochladit. Často to končilo i pláčem, takže tady občas bojujeme dodnes. Snažím se ho nenutit moc urputně. Nabízím alternativy. Nemusí třeba do bazénku, stačí vlažná sprcha. Chodila jsem s ním do sprchy až do šaten, kde se dala líp navolit teplota, abych mu nedávala ledovou, ale ani to občas nechtěl. Nakonec jsem zjistila, že mu úplně nejvíc vyhovuje právě ten ledový bazén, kterému jsem od počátku dávala nejméně šancí. Má to tak za vteřinu za sebou. Já si vlezu do bazénu, on si sedne na okraj a já ho tam pak šoupnu opravdu jen na vteřinu a hned zase vysadím ven. Rukama se mu pak snažím ještě trochu ochladit hlavu. Vím, že samotné mi nedělá dobře, když si ji neochladím. Pokud u vás bude ochlazování nějakou dobu taky nepřekonatelný problém, hlídejte, aby se dítě v sauně tolik nepřehřívalo

Media 1-7CBEB24A-2F47-400E-918B-C8BBDB99206B

Odpočívejte, pijte, hrejte si

Po ochlazení je velmi důležitý i odpočinek. Nemusíte zrovna ležet nebo meditovat, my většinou sedíme u stolu, pijeme vodu, džus nebo čaj, zobeme a hrajeme hry. Říká se, že odpočinek by měl trvat minimálně dvakrát tak dlouho jako saunování. Pokud se tedy zvládnete deset minut vyhřívat, odpočívejte alespoň dvacet minut. Pokud už zvládáte v sauně delší intervaly, neměli byste saunování ve finské sauně opakovat víc než 4x. Pokud zvládáte pár chviliček, častější návštěva vám samozřejmě neublíží. My máme v naší sauně i tureckou lázeň (páru) nebo infrasaunu. Těmi můžete určitě klasické saunování proložit, pokud jsou k dispozici.

Na cestu ze sauny doporučuju volnější oblečení – žádné skinny džíny, to na sebe po saunování nedostanete. V chladnějších dnech taky samozřejmě čepici. No a teď už vám jen popřeju hodně sil do začátků. Dori se začal zlepšovat už po prvních třech návštěvách a pokaždé se do sauny moc těší. Stojí to za to! Člověka to fakt příjemně unaví – někdy dokonce i to dítě! A to už je přece dost dobrý důvod to zkusit, ne?

.
.
.
.

 

Ferikova


Lucie Feriková, @luciferikova

"Jsem fialová samozvaná víla, sauna a skincare junkie, která pečuje o #panMourinek,
miluje svýho učitele ze střední a má vždycky hrozný štěstí."